Na een dringend telefoontje van de moeder van deze bewoonster bleek al snel dat het om een ernstige situatie ging.

Ik (Denise) ben dezelfde dag van de constatering, woensdag 4 juni 2008, in de woning gaan kijken. Dat was zelfs voor mij schrikken; wat een vreselijk beeld. Er werden afspraken gemaakt over het opvangen en er werden foto’s gemaakt als bewijsmateriaal. Toen was het zaak om de ratjes zo snel mogelijk allemaal te vangen en mee te krijgen. Al glijdend door de uitwerpselen en de stank trotserend zijn alle ratjes uiteindelijk gevangen. Dat viel niet mee, want ze waren razendsnel. Het scheelt dat ze zoveel honger hadden, na het neerzetten van een bakje goedkoop hondenvoer waren veel ratten beter te pakken omdat ze uitgehongerd op het eten afkwamen.

Smerige bank

De bank is opengescheurd en de verwarming half van de muur getrokken om alle ratten te pakken te krijgen. Achter de verwarming zat een geul van ca. 10 cm. Diep, deze was geheel gevuld met uitwerpselen en etensresten. Zelfs in de schoorsteen hadde3n ratten zich verstopt. Er stond een volière waarin geen water en voer aanwezig waren, wel hingen er twee lege drinkflesjes aan de buitenkant van de tralies. Alleen een kooi met vijf mannen had een bijna leeg flesje water, maar daar kon de rest niet bij. De heren en dames konden gezellig bij elkaar op visite in de volière. De plastic duna van drie zielige muisjes is zeker maanden niet verschoond en de bodembedekking bestond uit een inmiddels ammoniakvormende laag afval. De bovenkant van de duna hoort transparant te zijn, maar deze was bruin. Eén van de muisjes had een zeer grote tumor, ook zij zijn meegenomen. Het vrouwtje met de tumor is gelijk ingeslapen bij de dierenarts. Nagenoeg alle ratjes (en muisjes) waren uitgedroogd en uitgehongerd. Er is een lijkje van de bank gehaald wat aangevreten was en zich inmiddels in staat van ontbinding bevond. Een dag eerder was er nog een nestje van ca. een week oud, maar de volgende dag waren zij opgegeten.

Muisje

Thuisgekomen heb ik, samen met Daniëlle (dochter) en Mieke (Dependance Opmeer), alle ratjes op geslacht gescheiden en in kooien gedaan. Een paar dagen later zijn drie dames bevallen en een aantal dames zwanger en is er nog te bezien in hoeverre de andere dames gedekt zijn en nog zwanger gaan worden. De komende twee weken zouden nog spannend worden wat dat betreft. Uiteindelijk zijn gelukkig maar zes van de veertig vrouwtjes bevallen, een geluk dat de meesten nog erg jong waren.

Met de moeder zijn afspraken gemaakt over het door haar dochter opnieuw nemen van huisdieren: Geen huisdieren meer! Er is melding gedaan van dit voorval bij de Dierenbescherming. Mocht de dochter weer huisdieren nemen dan zou de moeder de geldkraan dichtdraaien en kon haar dochter haar benedenwoning uit.

Het uiteindelijke aantal ratten is met nakomelingen gekomen op 106!
Binnen korte tijd zijn de ratten enorm opgeknapt, allemaal zijn beter doorvoed en zitten een stuk prettiger in hun velletje. Helaas is het oude mannetje ingeslapen door de dierenarts, hij kon echt niet meer. Gelukkig heeft hij nu een zachte dood gehad, in tegenstelling tot wanneer hij in het minikooitje was blijven liggen.

Dit voorval laat zien hoe snel iets uit de hand kan lopen. Waarschijnlijk begonnen met twee ratjes uit de dierenwinkel, een mannetje en een vrouwtje. Toen kwam er een nestje en de ratjes uit dat nestje zijn weer doorgegaan. Een maand later aangekomen en er hadden er nog veel meer ratjes rondgelopen. Niet te geloven dat de bewoonster in dit huis kon leven! Om het zover te laten komen, om ratten zo te verwaarlozen en te laten lijden, dat is echte dierenmishandeling!

DSCF2941

Allemaal gevangen en klaar voor vertrek naar een veel betere omgeving met grote schone kooien, namelijk mijn opvang.

DSCF2959